To, že má čokoláda blahodárné účinky na lidský organizmus, věděli i naši předci, kteří čokoládovou masáž již před dvěma tisíci lety začali aplikovat. Čokoláda je plná vitamínů, minerálů, koenzymů a antioxidantů. Čokoláda vyniká tím, že působí antidepresivně, má prokazatelné omlazovací a afrodisziakální účinky. Proto se jí lidé naučili používat jako zdroje dobré nálady a prostředku k omlazení. Dnes víme, že kakao obsažené v čokoládě zabraňuje vstupu volných radikálů do organismu. Samozřejmě, že čím více obsahu kakaa čokoláda má, tím lépe. Některé vědecké studie tvrdí, že čokoládová masáž zabraňuje vzniku rakoviny kůže. Každopádně čokoláda výrazně působí proti stárnutí kůže, zvláčňuje a omlazuje pokožku, zbavuje jí suché kůže a v neposlední řadě působí proti celulitidě a vráskám. Při čokoládové masáži dochází k aktivaci látkové výměny, probíhá detoxikace organizmu a je odváděna zadržovaná voda, která způsobuje otoky.

Čokoládová masáž má několik fází. První by měla být relaxační masáž teplým olejem, která tělo „připraví“ a uvolní. Následuje peeling. Ten se většinou dělá pomocí třtinového cukru nebo nahrubo rozemletých zrnek kávy. Poté přijde vlastní čokoládová masáž, nazývaná hlazení čokoládou, kterou masér, či masérka připraví a vykouzlí přímo před vámi. Nakonec vás čeká zábal. Tím čokoláda ideálně uvolní své léčivé složky a ozdravně zapůsobí na vaše tělo. Délka celé procedury se pohybuje většinou od 30 – 60 minut.

Jste-li člověk trpící kožními infekcemi, ekzémy, či alergickými záněty, nebo jste-li těhotná čokoládová masáže se vám nedoporučuje.

Účinky čokoládové masáže

Používané masážní techniky

Délka trvání masáže

Kdy a pro koho je čokoládová masáž nevhodná?